Ana içeriğe atla

Dünya Hali - 21 Haziran 2013

Vekaletnameler ve doğuracağı sonuçlar

Vekaletname nedir?
Vekaletname çeşitleri
Vekaletnamenin unsurları
Vekalet verirken dikkat edilmesi gereken noktalar
Vekaletnamelerin geçerlilik süresi
Vekaletnamelerin sona erme nedenleri


Av. Bedrettin Canbolat
  

Yayından:
''Vekâletname verirken dikkatli olmalıyız. Çünkü verdiğimiz vekâletname bir gün karşımıza çıkıp başımızı ağrıtabilir.''  
‘’Vekâletname işi gerçekten ciddi bir iş olduğu için şakası olmaz. Neden şakası olmaz çünkü onunla biz hayatımızın en önemli konularında bazı insanlara yetkiler veriyoruz.
Vekâletname’nin adresi sadece Türkiye’ de noterler, yurt dışında ise konsolosluklardır. Kısacası verirken ya da düzeltme yaparken gideceğimiz yer noterler ve konsolosluklardır. Vekâletname verirken dikkatli olmalıyız. Çünkü verdiğimiz vekâletname bir gün karşımıza çıkıp başımızı ağrıtabilir. O yüzden hangi iş konusunda vekâletname vereceksek onun dışına çıkmamalıyız. Örneğin; evinizi satarken, araba alırken, arsa alır iken vs.
Vekâletname verirken ilk önce dediğimiz gibi ne iş için vereceğimizi belirlememiz lazım. Tabi ki kendimiz yapabiliyorsak işimizi öncelikle bizim yapmamız gerekmektedir. Ama işimizi kendimiz yapamıyorsak vekâletname vermeliyiz. Ama vekâletname verirken iyi düşünerek vermeliyiz. Çünkü daha sonra vekil olarak atadığınız kişi size hesap vermek zorundadır. Belki vekâletnameyi alan kişi kaçmayacaktır ama vekâletname ile yapılan işler için size bu kadar harcama oldu veya başka bir şey oldu diyebilir. Bunun için vekiliniz size hesap vermek zorundadır. Yoksa daha sonra vekil bir şeyler yaptı ve arkası önü belli değildir. O zaman dava açmak zorunda kalacaksınız ve senelerce bununla uğraşacaksınız.
Vekâletname’de vekil olan kişi vekillikten ayrılabilir. Biz hukukçular olarak buna istifa diyoruz. Ama vekillikten ayrılırken uygun zaman tabiri vardır. Çünkü karşı tarafı sıkıntıya sokmamalısınız. Bir de avukatlar için özel bir durum vardır. Avukatlar istifa ettikten sonra bile 15 gün boyunca avukatlık işini yapabilirler. Nedeni ise karşı tarafın kendine yeni bir avukat bulması için zaman tanınmasıdır.''
 
Av. Eyüp Sabri Canbolat
Yayından:
''Hukuk vekâletnameleri genel olarak 4 -5 ana kategori altında toplamıştır. Bunlar özel vekâletname, genel vekâletname, reissen düzenleme vekâletname ve son olarak süreli ve müddetli vekâletnamelerdir.''
''Birini kendi yerine vekil tayin etme olayına vekâletname denir. Dünya’da ve Türkiye’de iki iş vekille yapılmaz. Birincisi başkasının yerine kız isteme ve evlenme, bir diğeri ise vasiyetname yapılmaz. Vasiyetname’yi avukat hazırlar ama imzalayamaz. Bunlar dışında her iş vekâletname ile yapılır.
Eğer yapacağımız iş ne kadar çeşitli ise vekâletname türü de o kadar çeşitli olur. Hukuk vekâletnameleri genel olarak 4 -5 ana kategori altında toplamıştır. Bunlar özel vekâletname, genel vekâletname, reissen düzenleme vekâletname ve son olarak süreli ve müddetli vekâletnamelerdir.  Özel vekâletnameler boşanma, araba alım satımı, ev alım satımı gibi konular için verilen vekâletname türüdür. Genel vekâletname ise herkese verilen vekâletnamedir. Reissen düzenlenen vekâletname ise noterlerin satır satır sizin isteklerinizi yazdığı vekâletnamelerdir. Son olarak süreli ve müddetli vekâletname ise araba alımında, ev alımında vs. verilen vekâletnamelerdir. Süreli vekâletname sadece alım için değil satım içinde verildiği için dikkat edilmesi gereken bir vekâletname türüdür.
Verilen vekâletnameler nasıl verildiyse tekrardan öyle alınabilir. Vekâletnameyi nerede vermişsek tekrar oradan geri alabiliriz. Yani noterden vermişsek tekrar noterden geri alabiliriz. Tabi ki vekâleti geri almakla olmaz vekile azil name göndermek gerekir. Çünkü azil name görülen lüzum üzerine yani anlaşamadığımız ya da başka bir sebepten dolayı geri alıyorum demektir. Ancak vekilin nerede işi varsa ya da makamı varsa oraya mutlaka azil nameyi göndermemiz gerekmektedir. Çünkü azil name göndermediğimiz zaman vekil elindeki vekâletname ile her türlü işi gerçekleştirebilir. Bu yüzden azil name çok önemlidir.
Vekil vekâletname hesabını vermez ise 5 yıl içinde dava ile geri istenebilir. Mesela bir ev satması için vekâletname vermişsek vekilden bunun parasını 5 yıl içinde dava açarak alabilirsiniz. Eğer vekâletsiz bir durum ise geri isteme 10 yıl içinde yapılmalıdır. Tabi şahit ve yazılı delil ile bu yapılmalıdır. Bu gün hukukta 800 TL ve üzeri geri istemelerde yazılı delil gerekmektedir.''

Yayını dinleyin1. Bölüm: Süre 28'10"
2. Bölüm: Süre 20'08"
 Programın tamamını dinle: Süre 50'

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVALARI PROTOKOL NASIL HAZIRLANMALIDIR Anlaşmalı Boşa...

2023 Yılı Harçlar ve Masrafları

MİRAS PAYI HAK EDENE VERMEK YA DA MAHRUM BIRAKMAK NASIL OLUR ?