Gayrimenkul satış vadi davaları
Gayrimenkul satış vadi sözleşmesi nedir?
Bu tür sözleşmelerde dikkat edilecek püf noktaları nelerdir?
Sözleşmeler kaç yıl geçerlidir?
Gayrimenkul satış vadi sözleşmesine dayalı tescil nedir?
Gayrimenkul satış vadi sözleşmesine dayalı tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı
|
Av. Bedrettin Canbolat
Yayından:
''Bir gayrimenkul alacağımız zaman özellikle tapu irtifak yoluyla almalıyız. Eğer tapu irtifak yoluyla alacaksak yurt içinden noterlerde, yurt dışında ise konsolosluklardan bu işlemi yapabiliriz.''
‘’Notere gidip gayrimenkul satış vaadi konusu önemli bir konu olduğu için özellikle bu konuya değinmek istiyorum. Çünkü yurt dışında ki vatandaşlarımız artık yavaş yavaş yaz tatili için gelmeye başladılar.
Türkiye’de gayrimenkul alıp satmanın 2 tane yolu vardır. Birinci yolu yani ana yolu her zaman gidilmesi gereken yol tapudur. Gayrimenkul alacak kişi gidecek tapudan alıp satacaktır. Ama çoğu zaman bu yapılmıyor. Neden yapılmıyor. Daha inşaat başlamamış ya da bitmemiş olabilir. Özellikle Türkiye’de daha çok maketler üzerinden tanıtılan gayrimenkuller olduğu için yapılamıyor. Ancak bunu tapu kat irtifak tapusu ile yapabiliriz. Türkiye’de vatandaşlarımız hemen hepsi tek bir tapu çeşidi olduğunu biliyor. Ancak Türkiye’de en az 5-6 çeşit tapu çeşidi var. Bir gayrimenkul alacağınız zaman özellikle tapu irtifak yoluyla almalıyız. Eğer tapu irtifak yoluyla alacaksak zaman yurt içinden noterlerde, yurt dışında ise konsolosluklardan bu işlemi yapabiliriz.
Türkiye’de ne yazık ki vatandaşlarımız bunları bilmedikleri için gayrimenkul alacağı zaman gayrimenkul’ü satacak kişinin ofisine gidip maketler üzerinden şurası olsun ev bu şekilde olsun filan deyip olmayan evi alıp hemen orada sözleşme yapıyorlar. Bu durumda vatandaşlarımız neye dayanarak haklarını arama yoluna gidecekler. Yaptıkları sözleşmelere göre hak aradıkları zaman ellerinde ki sözleşmeler geçerli olmaz. Ancak haklarını aramaları için noterden yaptıkları satış vaadi sözleşmesiyle haklarını arayabilirler.
Eğer satış vaadi sözleşmesini noter ya da konsolosluk dışında yaptıkları zaman ne olur. Bunun için iki adres var. Birincisi tapu dairesi, ikincisi ise noterlerdir. Ama bazı vatandaşlarımız inat ederek oraya da gitmem, burayada gitmem diyor. Bürolara, ya da evde sözleşme yapıyorlar. Ama vatandaşlarımız bilmiyor ki yaptıkları sözleşmenin hiçbir geçerliliği yoktur. Sözleşme yaparken kendi aralarında müteahhit şöyle bir madde de ekliyor sözleşmeye, eğer belirtilen tarihte ev teslim edilmezse 500 bin TL ceza ödenecektir. Bu madde vatandaşlarımızı da sevindiriyor. Çünkü 200 bin TL’ye verdim yeri ev teslim edilmez ise 500 bin alacağım ve zarar etmemiş olacağım diye seviniyor. Ama yapılan sözleşmede, cezada geçerli değildir.
Vatandaşlarımızın bu tür konularda özellikle rica ediyorum bir avukata ya da tapu dairesine danışmalarını rica ediyorum. Çünkü borçla ya da hanımının bilezikleriyle alınmış mallarını kolay kolay kaybetmesinler.’’
Av. Eyüb Sabri Canbolat
Yayından:
''Türkiye’de bütün arsa, ev ya da gayrimenkul olsun ancak ve ancak sadece tapu dairelerinde paralı ya da parasız bir şekilde hibe ya da satış haktiyle alınıp verilebilir. Onun dışında yapılacak bütün hukuki müesseseler yok hükmündedir.''
‘’Biz bugün bir ev nasıl alınırdan ziyade Türkiye’de en çok insanların sıkıntı çektiği konu olan gayrimenkul’ün satışı değil satışının vaadini konuşacağız. Çünkü Türkiye’de genellikle gayrimenkul’lerde bir satış yok, satış olması için tapu olması için devletin tescilli tapu dairelerine gidip tapu almalısınız. Ama şuan günümüzde bir tapu olmadığı için satışın vaadi var.
Satış vaadi düzgün bir şekilde yapılmaz ise olacaklara katlanmak gerekir. Satış vaadi genelde şöyle yapılır. 20 sene önce aldığınız bir arsa 20 sene sonra size büyük servetler kazandırabilir. Bir arsa otlak ya da bahçe olarak kullanılırken bir den bir müteahhit gelip ben buraya 20 daire yapacağım %50’si senin, %50’si benim deyip arsanızı alıyor. Böyle olunca da bir heyecanla oto ketler, maketler hazırlanıyor ve daha ortada olmayan daireleri size gösteriyorlar. İşte vatandaşlar bunlara güvenerek ve güvendikleri alt yapının ne olduğunu bilmedikleri için sanki evi almış gibi noterden satış sözleşmesi yaparak bu işi bitiriyorlar. Bu yapılan doğru değildir. Bu yaptıkları sadece ön satış niteliğindedir.
Gayrimenkul satış sözleşmesi kesinlikle bir gayrimenkul’ün satışı değildir. Mülkiyet hakkını ya da tapuyu almış olmayız. Türkiye’de bütün arsa, ev, ya da gayrimenkul olsun ancak ve ancak sadece tapu dairelerinde paralı ya da parasız bir şekilde hibe ya da satış haktiyle alınıp verilebilir. Onun dışında yapılacak bütün hukuki müesseseler yok hükmündedir.
Satış vaadinin tapuya işlenmesi satışı önlemez. Alacak kişi hem alır hem de satabilir. Bunun için tapuya şahit vermeliyiz. Bu nasıl olmalıdır. Noterden çıktık, mukaveleyi imzaladık imzaladığımız bu sözleşmeyi gider gitmez noterden hemen şerh hanesine yazdırmalıyız. Bunu yazdırdıktan sonra rahat olamayız, çünkü şerh olayında diyor ki ben bunu satacağım sen alırsan bile ilerde ben bunu yine satarım diyor. Bunu çözümü tapuya şerh vermektir. Eğer tapuya şerh vermezsek ne olur. Eğer şerhe rağmen müteahhit yeri satmış ise dava açma hakkımız bulunur. Ama tapuya şerh’i yapmazsak dava açma hakkımız olmaz.
Gayrimenkul satış sözleşmesinde zaman aşımı 5 yıldır. Eğer sözleşmeyi yapan taraflardan biri ölürse ve yazılı usule göre yapılmış ise bir sorun olmaz.’’
Yorumlar
Yorum Gönder