Ana içeriğe atla
Sosyal Medyanın Boşanmaya Etksisi Suffle Dergisi Ağustos sayısı 2017


SOSYAL MEDYANIN BOŞANMAYA ETKİSİ

            Av. Eyüp Sabri CANBOLAT

Ülkemizde bu gün gelinen noktada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de son 10 yılda basit bir hesapla neredeyse her 5 evlenen çiften 1’ i boşandı. Burada boşanmaların yüzde 40’lık bir kısmının ilk 5 yıl içinde gerçekleşmesi bize önemli bir şeyi işaret etmekte.
Eskiden Boşanma sebebi denince akıllara ekonomik koşullar, kavga gürültü ve uyuşamama geliyordu. Alkol ya da kumar gibi bağımlılıklar aile içi şiddet genelde ekonomik sıkıntıların doğurduğu buhranlar ,yuva yıkım sebebi idi Artık bugün Temelinden Sarsılma Sebebiyle açılan Boşanma davalarının oranı yüzde 96. Bu genel kavramın içinde ise en büyük sebep ne yazık ki eşe karşı sadakatli davranmamak ve evlilik birliği için gereken özende bulunmamak gelmekte.
Efendisi olmamız için üretilmiş olan teknolojinin bu gün kölesi durumundayız. Başımızı elimizin altında himaye etmemiz gereken akıllı cihazlardan kaldıramıyoruz. Bu Sosyal Medya Bağımlılığı ve buna bağlı olarak gelişen yalnızlaşma bizi sosyal anlamda bizi bir çok virüse açık hale getiriyor. Nasıl mı ? En basiti iyi gitmeyen bir ilişkiniz var ise sizin gibi hisleri yaşadığını düşünen belki de hiç tanımadığınız insanlarla yüzünü sesini gözünü görmeden yakınlaşabilme mecrası artık bu gün sosyal medya. Anlık beğeni istekleri, devamlı bir şeyleri paylaşma hisleri ile elinizin altında her yere ulaşabilme ama sizi her şeyden uzak tutabilen bir mecra.
Bu gün geldiğimiz noktada ne yazık ki, akıllı telefonların nimetleri saymakla bitmeye bilir. Ancak evliliklere kesin yakın bir etkisi varsa oda eşler arası iletişimi yok etmesi ve başka insanlarla yakınlaşmaya araç olabilmesidir. Aile Mahkemelerinde görülen günümüzde ki boşanma davalarında en sık kullanılan delillerin başında sosyal medya da bıraktığımız izler gelmektedir. Resim fotoğraf etkileşim ibareleri yorumlar ve videolar ne yazık ki bitmiş bir evliliğin sonucunda sebep olarak aleyhe delil olarak dava da sunulmaktadır.
Peki günümüz hukukunda elimizin altındaki her şey yasal delil sayılır mı? Çünkü bu gün çok cüzi fiyatlarla haberiniz bile olmadan cep telefonunuza bir whatsap mesajı olarak gelen bir resim ile sizin farkında bile olmadan ,yüklenen gizli yazılımlar sayesinde konuşmalarınız video ve fotoğraf paylaşımlarınız size belki de güvenmeyen eşiniz tarafından takip edilmekte ve kayıt altına alınmaktasınızdır. Mahkemeler sizden gizli ve hukuki yollarla ele alınmamış bütün bu tarz delilleri kabul etmemekle beraber alınış tarzı gereği şikayet üzerine cezai sonuçlar doğurması yönünde işlem de yapmaktadır. Ancak bu evliliklerin bitmesine mani olamaz ne yazık ki!
Aleni olarak herkese açık yazılmış yorum, koyulmuş fotoğraf, çekilmiş video ve diğer sosyal medyada ki hareketler , boşanma davalarının en önemli hem sebebi ve delili olduğu unutulmamalıdır. Bunu bilerek hareket etmek yani sosyal medyada koyduğumuz her virgülün bile silinmediğini ve karşımıza çıkacağını bilmek en başta evliliklerimize vermemiz gereken değere büyük katkı sağlayacaktır.
Öte yandan sosyal medya bağımlılığı günümüzde alkol sigara ve uyuşturucu bağımlılığını geçecek bir hızda ilerlemekte, evlilik içinde bu sebepten evliliğine gereken özeni vakti ve emeği göstermeyen tarafa mahkemeler kusur vermektedir. Sonuç olarak hatırı sayılır tazminatlar bu sebeplerle ödenmek zorunda kalmaktadır.
Davalar da atlanmaması gereken en mühim nokta ise şahit ve bu tarz delillerimizin hangi vakayı ispat aracı olduğunu,delil dilekçemiz de açıkça bildirmemiz ve davayı açmadan güzelce hazırlamamız gerektiğidir.
Hemen hemen her evlilik iyi niyetlerde kurulur. Kuruluşundan sonra marifet, yürütürken gereken iyi niyeti ve emeği vermeye devam edebilmektir. Gereken özen gösterilmemiş hayatta ne varsa kaybedilmeye mahkum olduğu gibi evliliklerde vakit emek çaba sevgi sadakate ayrılan gayret ile devam ettirilebilir. Hayatımızı daha da konforlu hale getirmesi için himayemizde olması gereken teknolojinin bizi ele geçirip yalnızlaştırmakla bizi mutsuzluğa götürmemesi bizlerin elindedir. Elimizin altındaki teknoloji yuvalarımızın elimizin altından kaydırmayacağı ve güzel bütün faydalarından yararlanacağız ve size sadece başarı katacağı, hayatınızda hiçbir bir şeyi eksiltmeyecek günler dilerim.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVALARI PROTOKOL NASIL HAZIRLANMALIDIR Anlaşmalı Boşa...

2023 Yılı Harçlar ve Masrafları

MİRAS PAYI HAK EDENE VERMEK YA DA MAHRUM BIRAKMAK NASIL OLUR ?